Bilpleieguiden

Fra BilpleieWiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Her skal vi bygge tidenes bilpleieguide!

Generelt[rediger]

pH-skalaen[rediger]

pH-skalaen går fra surt (syre) ph 1-6 til basisk (alkalisk) ph 8-14


Pumpeflasker og hvilke pakninger man bør bruke på hvilke produkter:

Epdm pakninger: pH 8-14

Viton pakninger: pH 1-6

I tillegg så bør du bruke Viton pakninger på petrokjemi. Epdm er nesten vanlig gummi pakninger, så de sveller om du bruker petrokjemi på de.

Dette utstyret må du ha[rediger]

Det vil nok være mange forskjellige meninger på hva man trenger som minimum for å vaske kjøretøyet. De aller fleste vil nok si spylerslange, vaskebøtte, og svamp. Vell, du får det nok rent, men er det skånsomt?

Som minimum for en skånsom vask bør du ha dette:

Kjemi:

Petrokjemisk avfetting, Alkalisk avfetting, Metallpartikkelfjerner, Shampoo

Utstyr:

Pumpekanne eller skumkanon, vaskebøtte med gritguard, spylerslange (Høytrykk anbefales), vaskehanske eller svamp (viktig med god kvalitet)

MERK: Dette er et minimum av det som trengs for en skånsom vask. Ved større jobber som korrigering eller lakkbeskyttelse vil du behøve mer utstyr og kjemi.


Forskjellige typer riper[rediger]

RDS:RDS (Random deep scratches) er ganske vanlig. Dette er tilfeldige dype riper som kommer av forskjellige årsaker. Avhengig av dybden på ripen kan det være mulig å få den bort ved korrigering/polering, men er ripen for dyp er det eneste du kan gjøre å beskytte området med en voks/sealer/coating. Eventuelt lakke oppigjen panelet.

(Legg til bilde av RDS)

Swirls:Dette er små riper som kommer av feil/dårlig vaske teknikk og er den mest vanlige lakk defekten. Denne typen riper blir spessielt synlig i direkte sollys. Swirls kan lett fikses ved hjelp av riktig maskinpolering. Siden riper/ujevnheter også "fanger" lys og ødelegger refleksjonen i lakken vil en stor andel swirls ødelegge den fine glansen i lakken og kjøretøyet vil få en "blass" farge.

(Legg til bilde av swirls)

Waterspots:Waterspots kommer av kalk og mineraler i vannet som etser på lakken. Waterspots kan du få når kjøretøyet ikke blir tørket etter vask og vannet blir liggende å tørke på lakken. Dette er defekter som ser ut som vanndråper med en slags grå aktig tekstur i seg og kan fjernes ved hjelp av maskinpolering eller waterspot-remover.

(Legg til bilde av waterspots)

Håndpolering eller maskinpolering?[rediger]

Utvendig vask og tørk[rediger]

Skitt og forurensning av bilens overflater slipper man ikke unna, og de kommer i mange varianter. Det kan være vegmøkk, asfalt, flyverust, sevje fra trær, fuglemøkk, etc. Dette er skitt som binder seg til lakken, og kan i verste fall forringe overflaten om det ikke utbedres.

Målet er å fjerne så mye som mulig av disse forurensningene berøringsfritt - for å redusere slitasje og riper fra berøringsvasken. Forvasken kan gjerne utføres i en bestemt rekkefølge, uten at dette er noen absolutt fasit.

Forvask[rediger]

Fjerne asfalt[rediger]

For å fjerne asfalt er petrokjemisk avfetting løsningen. Dette er kanskje den mest brukte avfettingen blant Ola Normann og går ofte under navnene asfaltfjerner eller kaldavfetting.

Denne typen avfetting skal ikke blandes ut og enkelte fungerer bare på tørr bil, mens noen er tilsatt emulgatorer som gjør at de også fungerer på våt bil.

En petrokjemisk avfetting legges normalt nedenfra og opp til nedre del av vindu. På bakluken legges den helt opp. Denne typen avfetting fjerner blant annet asfalt, tjære og salt.

Dette er som oftest det første steget i en forvask. Etter noen minutter virkning påfører de fleste en alkalisk avfetting over sånn den får "dra" møkka bort fra overflaten.

Det er viktig å ikke bruke dette produktet (eller noen annen form for kjemi) på lakken dersom den står i direkte sollys eller panelene fortsatt er varme.


Generell vegmøkk[rediger]

En alkalisk avfetting er et godt valg for å fjerne generell vegmøkk og egentlig all organisk møkk som måtte feste seg til kjøretøyet.Som navnet tilsier ligger denne på den basiske/alkaliske siden av Ph-Skalaen (ca.12-13).

En alkalisk avfetting er det som ofte blir brukt i skumkanon, men de fungerer også fint i pumpekanne. Desse blandes ut med vann og er som oftest svært drøy i bruk. Det har også en veldig god rensende effekt på plast og gummi (foreksempel dekksider og gummilister).

Mange tenker at jo tykkere skum, jo bedre. Dette er feil. Skummet skal være såpass rennende at det transporterer møkka bort fra overflaten.

Blandingsforholdet kan også være lurt å tenke på. Skal doseringen være 2%, er det UT av skumkanonen og ikke det du blander i beholderen.

Alkalisk avfetting påføres nedenfra og opp over hele bilen og spyles også grundig av nedenfra og opp.

-Unngå direkte sollys og varme paneler.


Flyverust[rediger]

For å fjerne flyverust bruker du en metallpartikkelfjerner (også kjent som fallout-remover og flyverust fjerner)

De aller fleste forbinder nok en metallpartikkelfjerner med at den "blør" rødt/lilla når den reagerer på flyverust, bremsestøv etc. De fleste metallpartikkelfjernere er som oftest PH-Nøytrale, men blir syrlige når de reagerer på bart metall. syrebaserte produkter kan også benyttes til å fjerne metallpartikkler, men det er viktig å huske at dette må benyttes med stor forsiktighet.

Metallpartikkler er som barberblad som setter seg i lakken din og må fjernes før det lager skade. Dette kan komme av piggdekk, brøyteskjær, bremsing, togskinner etc.

Metallpartikkelfjernere fungerer best på ren bil. Det kan defor være lurt å ta en grundig forvask før du påfører dette.

Forhåndsregler: Metallpartikkelfjernere reagerer på bart metall. Det er derfor lurt å være forsiktig med å påføre dette på foreksempel bremseskiver. På keramiske bremseskiver som du finner på mange eksklusive biler må dette for all del unngåes.


Vask av felger og dekk[rediger]

asd

Håndvask[rediger]

En håndvask/berøring er nødvendig for å fjerne hinnen som kalles trafikkfilm.

Når du skal utføre en håndvask er det viktig at du først har utført en grundig forvask. Dette er for å unngå riper/swirls når du berører lakken.

Når en ordentlig forvask er tatt, er du klar. Det du da trenger er én eller to bøtter med gritguard (rist i bunn), bilshampoo og svamp/vaskehanske. Vær oppmerksom på at kvaliteten på svampen/hansken er viktig. Du vil ha en som løfter opp sand og smuss og at det ikke ligger å gnisser mot lakken når du vasker noe det foreksempel gjør med svamper uten åpne porer.

Du starter øverst og jobber deg nedover panel for panel, husk å skyll svampen ofte. Det er anbefalt å ha en dedikert svamp til felgene, som aldri blir brukt på kjøretøyets lakk.

For å gjøre håndvasken så skånsom som mulig kan du bruke to vaskebøtter, også kjent som "Two-Bucket method". Det du gjør da er å ha én bøtte til rent vann og én med såpevann. For vær gang du skyller svampen tar du den først i bøtten med det rene vannet og deretter i bøtten med såpevannet. På den måten drar du med deg minimalt med smuss tilbake på lakken.

Unngå direkte sollys, varme overflater og skyll såpen grundig av bilen ovenfra og ned.


Vask og beskyttelse av cabriolet[rediger]

asd

Motorvask[rediger]

Med høyttrykksspyler[rediger]

Uten høyttrykksspyler[rediger]

Polering og forberedelser[rediger]

Før du skal polere[rediger]

Clay[rediger]

Hensikten med clay er å fjerne siste rest av forurensning som ikke har blitt tatt hånd om av den berøringsfrie forvasken eller håndvasken. Grunnen til at jeg har dette steget under polering, er at jeg ikke anbefaler clay uten etterfølgende polering. En runde med clay vil alltid etterlate en eller annen form for merker i lakken – det omtales ofte som marring (mikroriper forårsaket av friksjonen mellom clayen og lakken). Dette forekommer uavhengig av om lakken er myk eller hard, type clay eller hvilken smøring du velger å bruke.

Clay, clayhanske, clayklut eller claypad?[rediger]

Clayen finnes i mange former, men tradisjonell fasong er en klump. Denne deles opp i mindre stykker, og før bruk knar du den utover som en lefse. Det er en fordel om den er varmet opp.

Smøring?[rediger]

Det finnes mange meninger om hva som skal brukes for å sørge for at clayen får god glid over lakken – ONR vannet ut, Quck Detailer, shampoo vannet ut, glassrens, metallpartikkelfjerner, eller en dedikert claylube.

Inspeksjon[rediger]

Nå som du har gjort alt etter boka, er det dags for inspeksjon. Jeg antar at du allerede har dannet deg et bilde av hvilken type slitasje som finnes i lakken, men det er først nå du virkelig får se tilstanden.